Malom

MIÉRT A MI LISZTÜNKET VÁLASZD?

Saját gabonából készült

Nálunk a teljes termékpályát végig követheted, egészen a vetéstől az őrlésig. Hisszük, hogy a tápláló élelmiszer, már a talajaink egészségénél kezdődik és így a saját termelésből őszintén tudjuk garantálni a stabil, kiszámítható minőséget számotokra. Egészen a termőföldtől a kemencéiig.

Gránit kövön őrölt

A gránit malomkövek a kialakításuknak köszönhetően a gabonaszemet vágják és nem megtörik. Szinte egyben, finoman leválasztják a korpát és egy őrléssel akár 85%-os kihozatallal dolgoznak.

Bio

Ami számunkra nem csak egy tanúsítványt jelent. Úgy látjuk, hogy az ökológiai szempontok figyelembevétele az egyetlen út a minőségi élelmiszer és a fenntartható jövő irányába.

Tápanyagban gazdag

A lassú fordulatszámnak köszönhetően a kövek nem hevítik fel a lisztet és a gabonában lévő tápanyagok valóban megmaradnak. Így az enzimekben gazdag, korpa alatti aleuron réteg megőrzésre kerül, illetve a vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal teli csíra is megmarad a lisztben.

Saját gabonából készült

Nálunk a teljes termékpályát végig követheted, egészen a vetéstől az őrlésig. Hisszük, hogy a tápláló élelmiszer, már a talajaink egészségénél kezdődik és így a saját termelésből őszintén tudjuk garantálni a stabil, kiszámítható minőséget számotokra. Egészen a termőföldtől a kemencéiig.

Gránit kövön őrölt

A gránit malomkövek a kialakításuknak köszönhetően a gabonaszemet vágják és nem megtörik. Szinte egyben, finoman leválasztják a korpát és egy őrléssel akár 85%-os kihozatallal dolgoznak.

Bio

Ami számunkra nem csak egy tanúsítványt jelent. Úgy látjuk, hogy az ökológiai szempontok figyelembevétele az egyetlen út a minőségi élelmiszer és a fenntartható jövő irányába.

Tápanyagban gazdag

A lassú fordulatszámnak köszönhetően a kövek nem hevítik fel a lisztet és a gabonában lévő tápanyagok valóban megmaradnak. Így az enzimekben gazdag, korpa alatti aleuron réteg megőrzésre kerül, illetve a vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal teli csíra is megmarad a lisztben.

Gazdából molnár

Régi álmunk, hogy a gondosan megtermelt bio gabonánkat saját magunk dolgozzuk fel és a hazai piacon értékesítsük. 2018-ban kutatómunkába kezdtünk, hogy megtaláljuk azt a malmot, amivel kompromisszumok nélkül a legjobb minőségű lisztet tudjuk őrölni. Ezzel párhuzamosan elindult egy együttműködés gazdák, molnárok és pékek között, aminek köszönhetően egyre jobban kirajzolódtak a minőségi gabonatermesztés kritériumai és a hazai kézműves pékek igénye a jó minőségű lisztek iránt. Ez idő alatt jártunk Dániában, Ausztriában, végül 2019 nyarán Franciaországban találtuk meg azt a technológiát, ami a biogazdaságunk szellemiségéhez, szaktudásához és üzemméretéhez mostmár úgy gondoljuk, hogy nélkülözhetetlen.

CONTACT INFO

banner
banner

Az Astrié malom

Egy malom, ami úgy lett sok finomhangolás útján kifejlesztve, hogy a gabona teljes beltartalmi értékét megőrizze, és tápláló lisztet garantáljon közvetlenül a fogyasztóknak. A technológiát az 50-es években az Astrié testvérpár álmodta meg, miután maguk is hiányt szenvedtek a tiszta, vegyszermentes forrásból származó, feldolgozott élelmiszerekből. Elhatározták, hogy a nagyipari technológiát megkerülve, visszatérve az alapokhoz, olyan malmot építenek a gazdáknak amivel önállóan, egyedülálló minőséget készíthetnek. Ezzel is növelve a gazdák termelési értékét. Az egyedi technológiában felhasznált gránit malomkövek kialakításuknak (speciális kőkidolgozás) köszöhetően a gabonaszemet vágják és nem megtörik, így szinte egyben, finoman leválasztják a korpát. Ezátal az enzimekben gazdag, korpa alatti aleuron réteg megőrzésre kerül, illetve a vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal teli csíra megmarad a lisztben. Fontos tulajdonsága a malom működési elvének a lassú fordulatszám, azaz a "hideg" őrlés, hogy a kövek ne hevítsék a lisztet és a gabonában lévő tápanyagok se sérüljenek.

SZELLEMISÉG

A mi malmunkat, az Astrie szellemiségben, Philipp Lauzes-ék készítették és helyezték üzembe 2020 decemberében. Ez a technológia és gondolatvilág mára már egy olyan francia gazda-molnár-pék hálózatnak az alappilérre, ahol a fajtamegőrzéstől kezdve, az ökológiai gazdálkodáson át a malom, a kovász és a kenyér együttesen van jelen. Nagy öröm számunkra, hogy ebbe a hálózatba a magyar gazda-molnár-pék együttműködésen keresztül csöppentünk bele és úgy látjuk, hogy az itthoni kezdeményezés a legjobb úton halad affelé, hogy mindez a hazai gasztronómiát és agroökológiát is kiteljesítse.

CONTACT INFO

banner

AZ ASTRIÉ KENYÉR ÚTJA